Het advies  om zwangeren vrouwen te laten vaccineren tegen Covid 19, wordt steeds duidelijker naargelang er meer wetenschap voorhanden is.  Dit is dan ook de reden waarom het advies aangepast wordt.
 
Zwanger zijn wordt beschouwd als een risicofactor voor meer verwikkelingen  bij een infectie met Covid 19.

Zwangeren zijn volgens de huidige evidentie niet vatbaarder voor een infectie met COVID-19.  Primaire preventie, zoals handen goed wassen en afstand houden, is essentieel.
Wanneer een zwangere toch een COVID-19 infectie doormaakt tijdens de zwangerschap, is het risico op een ernstig verloop groter met frequentere opname op intensieve zorgen en hogere nood aan beademing. De zwangerschapsuitkomst wordt vaker gecompliceerd door vroeggeboorte, een keizersnede en maternale sterfte.   
 
Mogen zwangeren zich laten vaccineren?
Studies uitgevoerd in diermodellen tonen geruststellende resultaten. Het vaccin verspreidt zich niet doorheen het lichaam. Enkel lokaal en ter hoogte van drainerende lymfeklieren vind je het tijdelijk terug. 
Mogelijke risico’s in de zwangerschap zijn enkel theoretisch. Dit geldt zowel voor korte- als langetermijn gevolgen. Bijgevolg worden de ontwikkelde vaccins veilig en werkzaam geacht, ook voor zwangeren.
In de Verenigde Staten werden reeds meer dan 20.000 zwangeren gevaccineerd. Er werden nog geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd. 
 
De vaccinatie mag toegediend worden op elke termijn van de zwangerschap. Op basis van het verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19 in de zwangerschap, wordt aangeraden in te gaan op de oproep tot vaccinatie.
Zwangeren kunnen zich niet spontaan aanmelden in de vaccinatiecentra om gevaccineerd te worden. Hiervoor is een officiële uitnodiging nodig. 
 
Wat als je zwanger wil worden en heeft het vaccin invloed op de vruchtbaarheid?
Bij zwangerschapswens of fertiliteitsbehandeling is er geen reden om de vaccinatie uit te stellen.
De vaccinatie houdt geen enkel risico in op verminderde vruchtbaarheid.

Laat je dus zeker vaccineren! De verloop van de ziekte als je besmet geraakt met covid-19 zijn zowel voor jou als toekomstige moeder als voor je baby enorm zwaar en niet zonder risico's. Ikzelf, webmaster van CD&V Turnhout ben +/- 4 maanden zwanger en heb geen seconde getwijfeld toen ik mijn uitnodiging kreeg. Ik heb mijn eerste vaccinatie gekregen afgelopen weekend, binnen 4 weken krijg ik zo mijn 2de vaccinatie. Ik heb hier geen bijwerkingen van ondervonden uitgezonderd een stijve arm. (iets wat je bij andere vaccinaties ook kan hebben).

Als je nog toch nog twijfelt of nog verdere vragen hebt kan je altijd verder surfen naar de site van eerstelijnszone kempenland

https://www.elzkempenland.be/

Daarom vinden wij als CD&V Turnhout het belangrijk om je te laten vaccineren!