De uitrol van de vaccinatiestrategie in Turnhout staat in de stijgers. De volgorde van vaccinaties liggen op de tafel. Jordie Cramer van jong CD&V Turnhout vraagt hierin meer perspectief te bieden aan de Turnhoutse jongeren.

Als beginnend leerkracht -en zelf nog jongere- weet ik hoe het is om je jeugdige jaren in coronatijden te moeten beleven. Werken, leven en ontmoeten doe ik vanop mijn bureautafeltje. Vele van mijn vrienden heb ik ondertussen al bijna een jaar niet meer gezien. De vervreemding slaat stilaan toe. Mijn leven dat voorheen zo rijk was aan ontmoeting en aan het delen van lief en leed met mijn vrienden kortom alles wat mij vormt om straks in mijn volwassen leven stevig in mijn schoenen te staan, is verder weg dan ooit.

En ontmoeting gaat over veel meer dan op café gaan om pinten te gaan pakken met mijn vrienden. Onze uitlaatklep is op het hoogtepunt van ons door testosteron geteisterde overactieve lichaam verstopt geraakt. Zelfs sporten doe je in je eentje.

Ik merk in mijn omgeving dat veel jongeren kampen met psychische problemen. Er is geen perspectief. Mogelijk wordt het beter deze zomer, maar mogelijk ook niet. Elke sprankeltje hoop wordt luttele minuten later de kop ingeslagen door wanhoop. Ons jonge, onbezorgde leven trekt met stille trom voorbij. Maar dat jonge leven komt nooit terug! Elke minuut, elk uur, elke dag die wegtikt is weg. Voorgoed weg. Om het cru te stellen stappen we van onze kinderschoenen rechtstreeks in de grote laarzen van de volwassenheid.

Het wordt hoog tijd dat we de generatie jongeren een lichtpuntje geven aan het einde van de corona-tunnel. Zodat we niet opnieuw mogen verlangen naar een warme zomerdag maar wel naar een warme zomerdag met vrienden op het strand. Zodat we weer op kamp kunnen met kinderen die voor de eerste keer hun ouders achterlaten voor een belevenis om nooit te vergeten. Zodat we terug kunnen dromen van een concertje, de jacht naar een nieuwe vriend of vriendin, een spannend eerste jaar aan de universiteit… kortom al die dingen die een jonge geest nodig heeft om zijn of haar volwassen karakter mee vorm te geven.

Daarom wil ik met veel aandrang vragen aan het College van Burgemeester en schepenen en dan vooral aan onze Schepen van Zorg, Luc Op de Beeck, om flink wat vaart te zetten achter de vaccinatie. Op die manier kunnen wij, jongeren, meer dan alleen maar dromen van een warme, zwoele zomer. Op die manier dromen we vooral van alles wat een warme zwoele zomer met zich meebrengt.